Regler

Dagpenge
A-kasse

Nyt job ikke dokumenteret - selvforskyldt ledig

Af Anders Weber

Nøgleord Selvforskyldt ledig

Emneord for denne afgørelse: Selvforskyldt ledig - varigt arbejde - dokumentation - gyldige grunde

Dato: 25-06-2020

Resumé

Medlemmet var selvforskyldt ledig, fordi det ikke var dokumenteret, at medlemmet på tidspunktet for opsigelsen skulle overtage et arbejde af mere end 5 ugers varighed.

Det forhold, at ansættelsen efterfølgende blev forlænget og derfor varede mere end 5 uger kunne ikke føre til et ændret resultat. Det er forudsætningerne på tidspunktet for opsigelsen, for så vidt angår varigheden og omfanget af det fremtidige arbejde, der skal lægges til grund.

Afgørelse

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag. Resultatet er: Du er selvforskyldt ledig den 20. december 2019.

Det betyder, at du skal have en karantæne på 3 uger med virkning fra den 21. december 2019.

Det betyder også, at vi stadfæster CKA’s afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.

Begrundelsen for afgørelsen

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du er selvforskyldt ledig den 20. december 2019.

Du skal derfor have en karantæne på 3 uger med virkning fra den 21. december 2019.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du opsagde din stilling hos [virksomhed 1] den 20. december 2019.

Du har således selv valgt at afslutte ansættelsesforholdet.

Du har oplyst, at du valgte at opsige din stilling på baggrund af en hasteopgave som freelancer hos [virksomhed 2] i perioden fra den 20. december 2019 til og med den 17. januar 2020.

Det er udvalgets opfattelse, at du ikke har haft en gyldig grund til at opsige dit arbejde.

Vi lægger i forbindelse hermed vægt på, at du ikke har dokumenteret, at du skulle overtage et arbejde af mere end 5 ugers varighed.

Vi lægger også vægt på, at a-kassen i brev af 20. december 2019 har vejledt dig skriftligt om reglerne for supplerende dagpenge. Herunder, at du kunne undgå en karantæne, hvis du skulle overtage et arbejde af mere end 5 ugers varighed, og at timetallet skulle være højere end det arbejde, som du ønskede at opsige.

Vi er opmærksomme på, at din tidsbegrænsede stilling hos [virksomhed 2] blev forlænget og strakte sig til den 24. januar 2020 og derfor varede 5 uger.

Dine oplysninger er indgået i vores vurdering af sagen. De kan dog ikke føre til et andet resultat.

Vi begrunder det med, at det er forudsætningerne på tidspunktet for opsigelsen, for så vidt angår varigheden og omfanget af det fremtidige arbejde, der skal lægges til grund.

I din situation er det på tidspunktet for opsigelsen aftalt, at varigheden af ansættelsen vil være på under 5 uger.

Vi er også opmærksomme på, at du henvendte dig til a-kassen den 18. december 2019 om vejledning og at du modtog svar fra a-kassen den 20. december 2019, hvor du samme dag havde opsagt din stilling.

Det ændrer ikke på resultatet, fordi a-kassen, som ovenfor anført, har opfyldt sin vejledningsforpligtelse ved at besvare din henvendelse den 20. december 2019, hvor du modtog vejledning om reglerne for opsigelse, selvforskyldt ledighed og karantæne.

Om reglerne

Et medlem er selvforskyldt ledig, hvis medlemmet opsiger et arbejde uden en gyldig grund.

Et medlem kan afslå eller opsige et arbejde, hvis det skyldes, at medlemmet skal overtage et arbejde af mere end 5 ugers varighed, eller begynde på en uddannelse af mindst 1 års varighed, eller begynde som selvstændig erhvervsdrivende mere end midlertidigt og i et omfang, der kan sidestilles med lønarbejde i over 30 timer om ugen.

Et medlem skal have 3 ugers karantæne, hvis medlemmet er selvforskyldt ledig. En karantæne har virkning dagen efter et ophør i et arbejde eller et tilbud.

Et medlem kan ikke få dagpenge anden gang, medlemmet inden for de seneste 12 måneder handler på en måde, der udløser karantæne for selvforskyldt ledighed.

Bemærkninger til klagen

Du har oplyst, at du opsagde et tidsbegrænset deltidsjob, som sælger i [virksomhed 1], på baggrund af en hasteopgave som freelancer hos [virksomhed 2], som havde både flere timer, varede længere og var erhvervsrelevant.

Du oplyser også, at du henvendte dig til a-kassen den 18. december 2019, og at du modtog svar den 20. december 2019, hvor du allerede havde sagt op.

Du oplyser desuden, at det hverken står på a-kassens hjemmeside eller frigørelsesattesten, at der var et krav om, at det arbejde, man skulle overtage skulle have mere end 5 ugers varighed.

I forbindelse hermed oplyser du, at det job, som du tog som erstatning, endte med et samlet timetal på 116 og strakte sig til den 24. januar 2020, som er 5 uger.

Dine oplysninger er indgået i vurderingen af sagen. De kan dog ikke føre til et andet resultat.

Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.

Regler

Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.

Love og bekendtgørelser

Lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (arbejdsløshedsforsikringsloven), senest bekendtgjort i lovbekendtgørelse nr. 199 af 11. marts 2020.

  • § 63, stk. 1, nr. 2, om ophør med arbejde uden fyldestgørende grund.
  • § 63, stk. 4, om karantæne for selvforskyldt ledighed og gentagelsesvirkning.

Bekendtgørelse nr. 1169 af 25. november 2019 om selvforskyldt ledighed.

  • § 4, stk. 1, 1. pkt., om opsigelse af arbejde uden gyldig grund
  • § 12, stk. 1, om gyldige grunde
  • § 22, stk. 1, nr. 1, om overtagelse af arbejde som medlemmet selv har fundet
  • § 24, om karantæne
  • § 25, stk. 2, om virkningstidspunktet
  • § 27, om gentagelsesvirkning og arbejdskrav.

Vejledninger

Vi har også anvendt vejledning om selvforskyldt ledighed, nr. 10079 af 28. november 2019.

  • Til § 22