Regler

Dagpenge
A-kasse

Indkomst fra Wolt kunne ikke medregnes til indkomstkravet, usædvanlige vilkår

Af Anders Weber

Nøgleord Indkomstkrav, Dagpengeret

Emneord for denne afgørelse: indkomstkrav - dagpengeret - usædvanlige arbejdsvilkår

Dato: 14-03-2024

Resumé

Medlemmet kunne ikke medregne indberettet A-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag fra Wolt Danmark ApS til indkomstkravet.

Der var ikke tale om et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der var i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt var udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Det fremgik bl.a. af aftalen, at der ikke var tale om et ansættelsesforhold, og at medlemmet skulle afholde alle udgifter i forbindelse med udførelsen af arbejdet. Det fremgik også, at medlemmet selv var ansvarlig for at have det nødvendige udstyr samt lovpligtige forsikringer, licenser mv.

Afgørelse

Vi er kommet frem til:

Du har ikke ret til dagpenge fra den 12. februar 2024.

Begrundelse

Ret til dagpenge

Du har ikke ret til dagpenge fra den 12. februar 2024, fordi du ikke har en indkomst på mindst 263.232 kr. i perioden fra den 19. august 2022 til den 31. januar 2024.

Efter reglerne er retten til dagpenge betinget af, at et fuldtidsforsikret medlem har en indkomst på mindst 263.232 kr. (indkomstkravet) inden for de seneste 3 år (optjeningsperioden).

Det kan du se i § 53, stk. 2, nr. 1, i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 208 af 26. februar 2024 (loven).

Der kan medregnes A-indkomst, hvoraf der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, og som er indberettet til indkomstregisteret.

Det kan du se i § 53, stk. 3, nr. 1, i loven.

Hvis indkomsten er opnået ved lønarbejde, medregnes kun indkomst, der er udbetalt i et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Det kan du se i § 53, stk. 6, i loven.

En virksomheds skattemæssige overskud før renter og andre finansielle poster kan også medregnes til indkomstkravet.

Det kan du se i § 53, stk. 3, nr. 3, i loven.

Overskud fra selvstændig virksomhed indhentes fra medlemmets afsluttede årsopgørelser i optjeningsperioden. Overskuddet medregnes med 1/12 pr. måned i indkomståret.

Det kan du se i § 5, stk. 1, nr. 3 og § 7, stk. 4, i bekendtgørelse nr. 1280 af 7. november 2023 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge (bekendtgørelsen).

Der kan kun medregnes indkomst i medlemsperioder.

Det kan du se i § 53, stk. 15, i loven.

Grundlaget for afgørelsen:

  • Du er fuldtidsforsikret medlem af a-kassen.
  • Du blev optaget som medlem i en a-kasse den 19. august 2022.
  • Du drev selvstændig virksomhed med enkeltmandsvirksomheden, [navn, CVR-nr].
  • Du ophørte med virksomheden den 2. juni 2023.
  • Du havde lønarbejde hos Wolt Danmark ApS i perioden fra den 1. januar 2023 til den 31. januar 2024, fordi du fik indberettet A-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag til indkomstregisteret.
  • Du tilmeldte dig som ledig i jobcenteret den 5. februar 2024.
  • Du søgte om dagpenge fra den 12. februar 2024.
  • Din optjeningsperiode er fra den 19. august 2022 til den 31. januar 2024, fordi en eventuel indplacering i dagpengeperioden ville ske fra den 1. februar 2024.

Vi har lagt vægt på:

  • Din årsopgørelse for 2022 er afsluttet i optjeningsperioden.
  • Du har et overskud på 237.874 kr. i 2022.
  • Overskuddet fra selvstændig virksomhed divideres med 12 for at beregne dit månedlige overskud.
  • Du har et overskud på 19.822,83 kr. pr. måned i 2022.
  • Du kan kun medregne indkomst fra den 19. august 2022, hvor du blev medlem af a-kassen.
  • Du kan medregne en samlet indkomst på 87.604,12 kr. til indkomstkravet (19.822,83 kr. / 31 dage x 13 dage + 19.822,83 kr. x 4 måneder).

Du har oplyst:

  • Du har fået afslag på din ansøgning om dagpenge, fordi du arbejder for Wolt.
  • Du spørger, hvorfor du er medlem af en a-kasse, hvis du ikke kan få dagpenge, når du mister dit job.
  • Du vil have dine penge tilbage, hvis du ikke kan få dagpenge.

Dine oplysninger er indgået ved behandlingen af din klagesag, men kan ikke føre til et andet resultat.

Vi vurderer, at du ikke kan medregne indberettet A-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag fra Wolt Danmark ApS til indkomstkravet, fordi der ikke er tale om et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Vi har lagt vægt på, at det fremgår af din serviceaftale, at der ikke er tale om et ansættelsesforhold mellem dig og Wolt Danmark ApS.

Vi har også lagt vægt på, at ansættelsen ikke er omfattet af funktionærloven eller andre ansættelsesretlige regler, herunder ferieloven.

Vi bemærker, at det fremgår af serviceaftalen, at du er ansvarlig for at have det nødvendige udstyr og at afholde alle udgifter i forbindelse med udførelsen af arbejdet.

Vi bemærker også, at du er ansvarlig for at have alle lovpligtige forsikringer, licenser, tilladelser eller registreringer, der kræves, for at du kan udføre arbejdet.

Vi henviser i øvrigt til begrundelsen i a-kassens afgørelse fra den 16. februar 2024.

Vi kan oplyse, at du skal opfylde flere betingelser for at have ret til dagpenge. Det er ikke tilstrækkeligt, at du er medlem af en a-kasse.

Det betyder, at du ikke har ret til dagpenge fra den 12. februar 2024.

...

[BILAG, uddrag af a-kassens afgørelse af 16. februar 2024, red]

Begrundelse

For at et lønmodtagerarbejde kan medregnes til opfyldelsen af et indkomstkrav, skal arbejdet være et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster, eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår.

Vi har derfor gennemgået serviceaftalen. Her er der en lang række forhold der gør, at vi ikke kan anse det for at være et sædvanligt beskæftigelsesforhold. WOLT anser deres kurerpartnere for at være uafhængige kontrahenter, der ikke er ansat:

De to væsentligste punkter, vi har lagt vægt på, findes i serviceaftalens punkt 10:

  • Af punkt 10.1. fremgår det, at der ikke er noget ansættelsesforhold mellem WOLT og kurerpartnerne og hensigten med aftalen er, at par­terne skal anses for at være uafhængige kontrahenter. Aftalen er ikke udtryk for et underordnelsesforhold eller en ansættelse mellem par­terne. Funktionærloven eller nogen andre ansættelsesretlige regler, in­klusive - men ikke begrænset til - ferieloven, finder ikke anvendelse.
  • Af punkt 10.2. fremgår det, at kurerpartneren er eneansvarlig for sine skattemæssige forpligtelser og for at have enhver lovpligtig forsikring i overensstemmelse med relevante love.

Herudover har vi også lagt vægt på en række andre punkter, der understøtter, at WOLT fralægger sig ansvaret for udføreIsen af arbejdet, ikke stiller arbejdsredskaber til rådighed og ikke ønsker at have nogen former for udgifter forbundet med kurerpartnerens arbejde:

  • Kurerpartneren skal udføre arbejdet selvstændigt og bruger egne me­toder, hjælpemidler og udstyr. (2.1.2.)
  • Kurerpartneren får tilbud om at deltage i kurset "partnerintroduktion", hvor han får introduktion til brug af WOLT's platform og app'en for ku­rerpartnerne. Kurset er uden løn. (2.1.4.)
  • Kurerpartneren har ret til at have deres egne ansatte eller underleve­randører, der kan udføre arbejdet på vegne af kurerpartneren. (2.1.5.)
  • Kurerpartneren er ansvarlig for at levering sker i henhold til gældende regler om fødevaresikkerhed og skal sørge for og sikre kvalitet og fø­devaresikkerhed af de leverede varer. (2.3.2.)
  • Kurerpartneren er ansvarlig for at anskaffe sig det nødvendige udstyr for at kunne udføre arbejdet. (2.3.4.)
  • Kurerpartneren skal eje eller på anden måde have en passende termo­isoleret leveringstaske til levering af både kolde og varme varer.
  • Kurerpartneren er ansvarlig for at eje og vedligeholde nødvendigt ud­styr, som smartphone og opkobling og bærer selv alle udgifter forbun­det hermed. (2.3.4.c.)
  • Kurerpartneren er ansvarlig for alle udgifter forbundet med udførelsen af arbejdet. (2.3.6.)
  • Kurerpartneren er selv ansvarlig for at have alle de forsikringer, tilladel­ser, licenser eller registreringer, der kræves for at han kan udføre ar­bejdet. Inklusive forsikring og tilladelser i relation til kurerpartnerens bil. (2.3.7.)
  • Kurerpartneren skal selv sørge for at have de krævede tilladelser fra Fødevarestyrelsen til at transportere fødevarer og andet gods. (2.3.8.)
  • Kurerpartneren må bære alle omkostninger i relation til:
    • Forsinkelser i forhold til den maksimale leveringstid.
    • Kvaliteten af de leverede varer, hvis forringelse eller ødelæggelse, hvis kureren er ansvarlig for ødelæggelsen medens varen var i hans besiddelse.
    • Mangler ved leveringen, hvis kurerpartneren er ansvarlig herfor.
  • Hvis WOLT skønner det, har de ret til at modregne skaderne i kurerpartnerens løn. (2.3.10.)
  • Kurerpartnerne har ikke ret til nogen form for kompensation for udgifter, goder eller refusion af rejse- eller andre udgifter.

På baggrund af disse oplysninger har vi vurderet, at dit arbejde hos WOLT ikke har været et sædvanligt beskæftigelsesforhold, der har været i overensstemmelse med lønnen i de overenskomster, der er på området eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår for tilsvarende lønarbejde.

Regler

Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 53, stk. 2, nr. 1 og stk. 3, nr. 1 og 3, stk. 6, og stk. 15.

Bekendtgørelse nr. 1280 af 7. november 2023 om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge, § 5, stk. 1, nr. 1, og § 7, stk. 4.