Regler

Dagpenge
A-kasse

Kunne ikke få dagpenge under sygdom. Ikke sygemeldt.

Af Anders Weber

Nøgleord Rådighed, Dagpengeret

Emneord for denne afgørelse: Dagpengeret - beskæftigelseskrav - lønarbejde - løn - ansættelsesvilkår

Dato: 23-02-2018

Resumé

Medlemmet havde ikke ret til dagpenge i en kortere periode, fordi han ikke havde sygemeldt sig på sin første sygedag.

Han oplyste, at han ikke kunne sygemelde sig den første sygedag, fordi han havde haft hjernerystelse og derfor ikke kunne udføre skærmarbejde.

Medlemmet kunne ikke dokumentere, at han var ude af stand til at sygemelde sig på sin første sygedag, da han ikke blev tilset af en læge den dag. Der var heller ikke en rapport fra et besøg på skadestuen samme dag, men kun en generel vejledning fra skadestuen om hjernerystelse.

Det var ikke tilstrækkeligt, at der senere blev sendt erklæringer om lægeundersøgelser, fordi de blev foretaget cirka 1 måned efter den første sygedag.

Afgørelse

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.

Resultatet er:

  • Du har ikke ret til dagpenge under sygdom fra og med den 22. maj 2017 til og med den 25. maj 2017.
  • Du har fået den aktindsigt, som du har ret til hos CKA.

Det betyder, at vi stadfæster CKA’s afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.

Vi beder CKA om at se på sagen igen og overveje at give dig aktindsigt efter reglerne om meroffentlighed.

Begrundelsen for afgørelsen om dagpenge under sygdom

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du ikke har ret til dagpenge under sygdom fra og med den 22. maj 2017 til og med den 25. maj 2017.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du den 26. maj 2017 meldte dig syg på jobnet.dk.

Vi lægger samtidig vægt på, at a-kassen i brev af 16. november 2016, hvor de godkendte din ret til dagpenge, har vejledt dig om reglerne for sygemelding og modtagelse af dagpenge.

Det fremgår blandt andet af brevet:

”Sådan gør du, hvis du bliver syg

Bliver du syg, skal du melde dig syg på jobnet.dk på din første sygedag. Sygemeldingen på jobnet.dk er nødvendig, for at vi kan udbetale dagpenge under sygdom de første 14 dage af sygdomsperioden. Melder du dig ikke syg, kan du ikke få dagpenge i den periode, der går, fra du er blevet syg, til du har meldt dig syg.”

Vi bemærker, at a-kassen har indsendt dokumentation for, at brevet er sendt til dig digitalt.

Det forhold, at du telefonisk kontaktede kommunen den 29. maj 2017 og oplyste, at du var syg fra den 22. maj 2017, kan ikke føre til et andet resultat.

Vi begrunder dette med, at retten til dagpenge under sygdom indtræder fra den dato, hvor sygemeldingen er registreret i jobcenteret eller hos a-kassen, hvilket i din situation er den 26. maj 2017.

Vi er opmærksomme på dine oplysninger om, at du var syg fra den 22. maj 2017 på grund af hjernerystelse og derfor ikke kunne udføre skærmarbejde.

Dette kan ikke føre til et andet resultat, da du ikke har dokumenteret, at du har en fyldestgørende grund til ikke at have meldt dig syg fra en tidligere dato end den 26. maj 2017.

Du har indsendt en vejledning fra skadestuen ”Tegn på hjernerystelse” med generel patientinformation om hjernerystelse.

Du har også indsendt 2 lægeerklæringer af hhv. 20. juni og 22. juni 2017, hvoraf det fremgår, at lægen har undersøgt dig den 20. juni 2017, og at du på grund af svær hovedpine, kvalme, svimmelhed, koncentrationsproblemer og synsforstyrrelser ikke er i stand til at deltage i forberedelsen af retssag berammet til den 22. august 2017, og at det forventes, at tilstanden har en varighed af 3 måneder.

Det er udvalgets opfattelse, at de indsendte lægeerklæringer og den generelle information fra skadestuen ikke kan anses for fyldestgørende dokumentation for, at du den 22. maj 2017 ikke var i stand til at registrere sygdom på jobnet.dk.

Vi lægger i forbindelse hermed vægt på, at det ikke er dokumenteret, at du har været tilset af en læge den 22. maj 2017.

Vi bemærker, at vi har bedt dig indsende en rapport fra skadestuen.

Denne har du ikke ønsket at indsende.

Om reglerne

Der kan udbetales dagpenge under de første 14 dages sygdom til et medlem, som er tilmeldt som arbejdssøgende hos jobcenteret forud herfor.

Medlemmet skal melde sig syg hos arbejdsløshedskassen på første sygedag. Udbetaling er betinget af, at medlemmet ikke arbejder på nedsat tid og ville være berettiget til dagpenge, hvis medlemmet ikke var sygt.

Medlemmet kan tidligst få dagpenge under sygdom fra den dato, medlemmet har meldt sig syg hos a-kassen.

A-kassen kan udbetale dagpenge under sygdom fra første sygedag, selv om medlemmet ikke har meldt sig syg, hvis der foreligger en fyldestgørende begrundelse for, at medlemmets sygemelding ikke er sket rettidigt.

Om digital post

Du har oplyst, at du ikke har modtaget a-kassens brev af 16. november 2016 med ovennævnte vejledning, da du ikke har accepteret at modtage digital post.

Din a-kasse har indført digital kommunikation i henhold til bekendtgørelse om digital kommunikation i arbejdsløshedsforsikringen, som er udstedt med hjemmel i lov om arbejdsløshedsforsikring.

Alle medlemmer er sammen med kontingentopkrævning for 2. kvartal 2015 blevet orienteret om, at der er sendt digitalt brev til deres indbakke på [hjemmeside], hvor der kan læses mere om digital kommunikation i a-kassen fra 1. maj 2015.

A-kassen har ved brev af 5. marts 2015 orienteret dig om overgang til digital post.

Det fremgår blandt andet af brevet, at breve fra a-kassen fra 1. maj 2015 er digitale. Der kan ske fritagelse for at modtage digital post i tilfælde af funktionsnedsættelse, ingen adgang til computer i hjemmet, registrering som udrejst af Danmark, hjemløshed, sproglige vanskeligheder eller praktiske vanskeligheder ved at skaffe NemID.

Det fremgår også af brevet, at et medlem selv har ansvar for at gøre sig bekendt med de breve, der ligger i indbakken hos a-kassen, og at medlemmet får en mail, når der er et nyt brev.

A-kassen har oplyst, at du ikke har oplyst om, at du er omfattet af en af fritagelsesmulighederne.

På grundlag heraf, er det udvalgets opfattelse, at a-kassen har opfyldt sin vejledningspligt, og at du selv må bære ansvaret for, at du ikke har læst vejledningen i a-kassens brev af 16. november 2016.

Vi bemærker i øvrigt, at det af udskrift fra a-kassen fremgår, at brev af 16. november 2016 har været tilgængelig i din indbakke den 16. november kl. 16.49, og at brevet er åbnet samme dato kl. 17.29.

Om reglerne

Der er pligt til at anvende digital kommunikation, når kassen har indført det, jf. dog fritagelsesmulighederne.

Pligten indebærer, at a-kassen med bindende virkning kan sende/aflevere/lægge dokumenter mv. i den digitale postløsning, som a-kassen stiller til rådighed. På samme måde sender/afleverer/ lægger medlemmet, ansøgeren eller det tidligere medlem dokumenter mv. til a-kassen i den digitale postløsning med bindende virkning.

Det kan have konsekvenser for pågældendes rettigheder efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., såfremt et medlem, en ansøger eller et tidligere medlem ikke holder sig orienteret om indholdet af den digitale postløsning.

Det kan have konsekvenser for pågældendes rettigheder efter lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., såfremt et medlem, der modtager ydelser og skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet ikke dagligt holder sig orienteret om indholdet af den digitale postløsning.

En digital meddelelse anses for at være kommet frem, når den er tilgængelig for adressaten for meddelelsen.

Begrundelsen for afgørelsen om aktindsigt og meroffentlighed

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du har fået den aktindsigt, som du har krav på.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at CKA har givet dig aktindsigt i alle akter i henhold til deres journaloversigt.

De har fra aktindsigten undtaget et internt notat, som er uden betydning for afgørelsen, og som ikke indeholder oplysninger, som er omfattet af notatpligten.

Vi lægger vægt på, at notatet drejer sig om en intern påmindelse fra en afdeling til en anden om praktiske forhold. Der er ikke tale om, at notatet er sendt til andre.

CKA har ikke overvejet spørgsmålet om meroffentlighed. Vi har derfor bedt dem om at se på sagen igen og overveje at give dig aktindsigt efter reglerne om meroffentlighed.

I forhold til skærmprint fra jobnet.dk, som du så, da du skulle melde dig syg på jobnet.dk, bemærker vi, at der er tale om en del af ”Releasenote til Jobnet af 4. januar 2015”, som er offentligt tilgængeligt på STARs hjemmeside.

CKA har således under hele sagens behandling haft adgang til at orientere sig om oplysningerne. Nøjagtigt hvornår, skærmprintet er journaliseret på sagen, er derfor uden betydning for afgørelsens resultat.

Om reglerne

Om reglerne om interne dokumenter

En part kan forlange at få kendskab til alle dokumenter i en sag, hvor myndigheden afgør et spørgsmål over for parten. Den ret gælder ikke interne dokumenter.

Interne dokumenter indeholder myndighedens egne overvejelser om sagen

Meroffentlighed

En myndighed kan give aktindsigt i videre omfang end loven kræver. Denne mulighed er begrænset af reglerne om tavshedspligt.

Det betyder, at en myndighed kan vælge at give aktindsigt i flere dokumenter eller oplysninger end, hvad der er krav på efter reglerne om aktindsigt. Denne mulighed gælder ikke, hvis det betyder, at reglerne om tavshedspligt bliver overtrådt.

Myndigheden skal afveje flere hensyn. På den ene side er det hensyn, der ligger til grund for bestemmelserne i loven om undtagelse af dokumenter og oplysninger. På den anden side er der hensynet til den berettiget interesse, borgeren har i at få aktindsigt.

Mødebehandling

Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.

Du kan læse mere om, hvordan Ankestyrelsen behandler sager på møde på www.ast.dk.

Bemærkninger til klagen

Du mener, at du har ret til dagpenge under sygdom fra den 22. maj 2017, hvor du blev syg.

Du henviser til, at du af lægen på skadestuen har fået anvisning om at holde dig fra skærmarbejde på grund af hjernerystelse.

Du klager desuden over, at CKA ikke har givet dig oplysninger om, hvornår og hvordan CKA er kommet i besiddelse af et skærmprint fra jobnet.dk om sygemelding, som du først fik kendskab til ved din anmodning om aktindsigt efter afgørelsen var truffet.

Du mener, at du ikke har fået fuld aktindsigt.

Dine oplysninger er indgået i vores vurdering af sagen. De kan dog ikke føre til et andet resultat.

Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.

Oplysninger i sagen

Vi har afgjort sagen ud fra:

  • Oplysninger, vi har fået fra CKA.
  • CKA’s afgørelse af 12. juli 2017 og 2. august 2017.
  • klagen af 26. juli 2017 til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.
  • CKA’s genvurdering.
  • Brev af 21. september 2017 fra CKA til Ankestyrelsen om aktindsigt.
  • Ankestyrelsens brev af 1. november 2017 til dig.
  • Ankestyrelsens notat af 21. november 2017 vedr. samtale med dig.
  • Din mail af 21. november 2017 til Ankestyrelsen.
  • Ankestyrelsens notat af 29. november 2017 vedr. samtale med dig.
  • Ankestyrelsens notat af 29. november 2017 vedr. samtale med akassen.
  • A-kassens mail af 30. november 2017 med bilag til Ankestyrelsen.
  • Ankestyrelsens høringsbrev af 15. december 2017 med bilag til dig.
  • Ankestyrelsens notat af 18. december 2017 vedr. samtale med dig.
  • Ankestyrelsens brev af 18. december 2017 med bilag til dig.
  • Din mail af 18. december 2017 med 7 bilag til Ankestyrelsen.
  • Din mail af 18. december 2017 til Ankestyrelsen.
  • Ankestyrelsens brev af 22. december 2017 til dig.

Regler

Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.

Love og bekendtgørelser

Lov om arbejdsløshedsforsikring mv. (arbejdsløshedsforsikringsloven), bekendtgjort i lovbekendtgørelse nr. 832 af 7. juli 2015.

  • § 62, stk. 3, 1. pkt., om dagpenge under de første 14 dages sygdom

Bekendtgørelse om rådighed nr. 701 af 27. maj 2015

  • § 18, stk. 2, og stk. 3, om dagpenge under sygdom

Bekendtgørelse om digital kommunikation i arbejdsløshedsforsikringen nr. 1644 af 27. december 2013

  • § 11, om retsvirkning af pligtig digital kommunikation
  • § 12, om fritagelsesmuligheder

Forvaltningsloven, senest bekendtgjort i lovbekendtgørelse nr. 433 af 22. april 2014.

  • § 9, stk. 1, om at den der er part i en sag, hvor der er eller vil blive truffet afgørelse af en myndighed kan forlange at blive gjort bekendt med sagens dokumenter.
  • § 10 om meroffentlighed
  • § 12, om undtagelse fra aktindsigt af interne arbejdsdokumenter.
  • § 13, om undtagelser til § 12