Regler

Dagpenge
A-kasse

Svig - regulering for timer og opsigelsesvarsel

Af Anders Weber

Nøgleord Sanktion, Fradrag, Tilbagebetaling, Supplerende dagpenge

Emneord for denne afgørelse: Regulering - løntimer - opsigelsesvarsel - frigørelsesattest

Dato: 28-08-2020

Resumé

Medlemmets dagpenge skulle reguleres for løntimer, som medlemmet ikke havde oplyst på dagpengekortet og han skulle tilbagebetale det for meget udbetalte beløb. Forholdet blev konstateret ved en registersamkøring.

Derudover skulle medlemmet tilbagebetale dagpenge modtaget med urette, fordi han var omfattet af et opsigelsesvarsel, men ikke havde oplyst om arbejdsforholdet til a-kassen, og ikke havde indsendt frigørelsesattest.

Medlemmet skulle desuden slettes som medlem af a-kassen for gentagen svig.

Afgørelse

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag. Resultatet er:

  • Du har fået dagpenge med urette i perioden 26. november til 30. november 2018.
  • Du har ikke ret til supplerende dagpenge i perioden 25. november til 21. december 2018.
  • Du skal betale 2.324 kr. og 11.149 kr. før skat tilbage til a-kassen.
  • Du har udvist gentagen svig.

Det betyder, at du skal slettes som medlem af a-kassen.

Det betyder også, at vi delvis ændrer CKA’s afgørelse, da vi ikke ud over sanktion ved sletning pålægger dig en effektiv karantæne for svig. Vi stadfæster CKAs afgørelse på de øvrige punkter.

Begrundelse for afgørelsen om dagpenge modtaget med urette

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du har modtaget dagpenge, som du ikke var berettiget til, i perioden 26. november til 30. november 2018.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du ikke har oplyst om dine løntimer fra din ansættelse hos [arbejdsgiver] i perioden fra og med den 26. november til og med 30. november 2018.

Du har på dine dagpengekort for november og december 2018 ikke oplyst om det arbejde, som du har udført for din arbejdsgiver. Det har betydet, at du har fået udbetalt dagpenge, som du ikke har haft ret til.

Vi lægger desuden vægt på din arbejdsgivers oplysninger om, at du har arbejdet 20 timer i perioden 26. november til 30. november 2018.

Om reglerne

Dagpenge kan kun udbetales til et medlem, som er ledigt.

Der skal ske fradrag for alt arbejde, herunder også arbejde uden for normal arbejdstid og på helligdage samt arbejde, der udføres uden for medlemmets normale faglige område. Ulønnet arbejde medfører som udgangspunkt også fradrag.

Medlemmet skal skrive det faktiske antal timer på den dag, hvor arbejdet faktisk er udført.

Begrundelse for afgørelsen om supplerende dagpenge modtaget med urette

Sådan vurderer vi sagen

Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du ikke har haft ret til supplerende dagpenge i perioden 25. november til 21. december 2018.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du fra og med den 25. november 2018 var ansat som chauffør med 20 timer om ugen i en tidsbegrænset ansættelse.

Vi lægger desuden vægt på, at du fra den 25. november 2018 har været omfattet af et opsigelsesvarsel på 14 dage i dit ansættelsesforhold.

Vi lægger samtidig vægt på, at a-kassen ikke har modtaget en frigørelsesattest fra dig. Du har således ikke overholdt fristen på 5 uger for indsendelse af en frigørelsesattest. Fristen på 5 uger udløb i din situation den 30. december 2018.

Vi lægger desuden vægt på, at a-kassen har vejledt dig korrekt og tilstrækkeligt om reglerne for ret til supplerende dagpenge og frigørelsesattest. Du har modtaget såvel en generel vejledning, som en konkret vejledning, da a-kassen blev bekendt med dit arbejde på nedsat tid.

Vi lægger samtidig vægt på, at du tidligere har været ansat på nedsat tid med et opsigelsesvarsel og derfor har været bekendt med reglerne.

Om reglerne

Et medlem, der arbejder på nedsat tid, kan få supplerende dagpenge, hvis arbejdsgiveren ikke har krav på et opsigelsesvarsel.

Når arbejdsgiveren har krav på et opsigelsesvarsel, kan der udbetales supplerende dagpenge, hvis arbejdsgiveren på en frigørelsesattest, i en meddelelse om arbejdsfordeling eller en ansættelseskontrakt erklærer at ville se bort fra opsigelsesvarslet i tilfælde af, at medlemmet opnår arbejde med en længere arbejdstid.

En arbejdsgiver anses for at have krav på et opsigelsesvarsel i alle tilfælde, hvor der i et ansættelsesforhold som udgangspunkt gælder et opsigelsesvarsel fra den ansattes side i henhold til lov eller kollektiv overenskomst eller aftale.

Medlemmet kan få supplerende dagpenge fra ansættelsesforholdets første dag, når dokumentation for, at arbejdsgiveren vil se bort fra et opsigelsesvarsel, er modtaget i a-kassen senest 5 uger efter, at ansættelsesforholdet er begyndt. De 5 uger regnes fra og med den dag, arbejdsgiveren har krav på et opsigelsesvarsel. Hvis a-kassen har modtaget dokumentationen efter udløbet af 5-ugers-fristen, kan medlemmet tidligst få supplerende dagpenge fra den dag, a-kassen modtog dokumentationen.

Begrundelse for afgørelsen om regulering/tilbagebetaling

Sådan vurderer vi sagen

Vi vurderer, at du skal tilbagebetale de af a-kassen opgjorte beløb på 2.324 kr. og 11.149 kr. før skat, som er dagpenge modtaget med urette i perioden 25. november 2018 til 21. december 2018.

Det er vores opfattelse, at du burde have indset, at du fik udbetalt dagpenge, som du ikke var berettiget til.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du ikke har oplyst a-kassen om dit arbejde på nedsat tid hos [arbejdsgiver].

Det er vores opfattelse, at du måtte vide, at du herved har fortiet væsentlige oplysninger og givet urigtige oplysninger af betydning for retten til dagpenge.

Vi lægger også vægt på, at du hverken på de indsendte dagpengekort eller på anden måde har oplyst a-kassen om dine arbejdstimer.

Vi lægger i forbindelse hermed vægt på, at du på tro og love har erklæret, at oplysningerne på dagpengekortene er korrekte, og at du har læst vejledningen til dagpengekortet.

Vi lægger også vægt på, at det af vejledningen til dagpengekortet fremgår, at du har pligt til at oplyse om alle indtægter og alt arbejde.

Vi lægger desuden vægt på, at a-kassen har sendt dig materiale med vejledning om reglerne for ret til supplerende dagpenge og om frigørelsesattest.

Vi er opmærksomme på dine oplysninger om, at der er sket fejl under din udfyldelse af dagpengekort om supplerende dagpenge, og at du ikke havde til hensigt at snyde.

Det ændrer ikke ved resultatet, fordi det er dig, der har ansvaret for at give korrekte oplysninger på dagpengekortet og oplyse om alt af betydning for retten til dagpenge.

Vi bemærker, at du ved hver udbetaling af dagpenge har modtaget en specifikation, hvoraf størrelsen af udbetalingen fremgår. Du har selv pligt til at kontrollere, at udbetalingen er korrekt, og at der er sket fradrag i overensstemmelse med de faktiske forhold.

Vi bemærker, at det ikke har været muligt for a-kassen at regulere i kommende udbetalinger af dagpenge til dig for de fejludbetalte beløb, som du har modtaget med urette, fordi du er slettet som medlem af a-kassen med virkning fra den 8. marts 2019 på grund af gentagen svig.

Om reglerne

Et medlem, som uberettiget har modtaget dagpenge eller andre ydelser fra A-kassen, herunder ydelser, som er udbetalt med forbehold, skal betale ydelsesbeløbet tilbage, hvis medlemmet har givet kassen urigtige oplysninger eller fortiet omstændigheder, der er af betydning for retten til ydelserne, eller hvis medlemmet i øvrigt indså eller burde have indset, at modtagelse af beløbet var uberettiget.

Er det i 3 på hinanden følgende måneder ikke muligt at gennemføre en regulering, skal arbejdsløshedskassen opkræve beløbet efter de regler, der er udstedt i medfør af lovens bestemmelser om tilbagebetaling. Beløbet forrentes ikke.

Beløb, der skal tilbagebetales, og som overstiger højeste dagpenge for 4 uger på det tidspunkt, hvor a-kassen opgjorde gælden, forrentes med den aktuelt gældende morarente efter rentelovens § 5. Renten beregnes fra udbetalingstidspunktet.

Begrundelse for afgørelsen om sanktion

Sådan vurderer vi sagen

Vi vurderer, at du har handlet svigagtigt ved ikke at overholde din ubetingede oplysningspligt over for a-kassen, idet du ikke har oplyst om dit arbejde på nedsat tid hos [arbejdsgiver].

Vi vurderer også, at du på grund af gentagen svig skal slettes som medlem af a-kassen med virkning fra den 8. marts 2019.

Vi vurderer, at du bevidst har undladt at oplyse om dit arbejde på nedsat tid.

Vi vurderer desuden, at det må have stået dig klart, at du har pligt til at oplyse om alle arbejdstimer til a-kassen.

Du måtte således have været klar over, at dine forkerte oplysninger på dagpengekortene ville medføre, at du fik udbetalt ydelser, som du ikke var berettiget til.

Hvad er afgørende for resultatet

Vi lægger vægt på, at du på dagpengekortet for november 2018 ikke har oplyst om arbejdstimer og den indtægt, som du har haft fra firmaet [navn]. Du har på dagpengekortet svaret ”nej” til, at du har haft arbejde og indtægt i denne måned.

Vi lægger også vægt på, at du ikke har oplyst a-kassen om, at du pr. 25. november 2018 er ansat i et job på nedsat tid, hvor du er omfattet af et opsigelsesvarsel.

Vi lægger desuden vægt på, at du tidligere har været ansat i et job på nedsat tid, og derfor måtte være bekendt med reglerne.

I forhold til, at du måtte have været klar over, at dine forkerte oplysninger på dagpengekortet ville medføre, at du fik udbetalt ydelser, som du ikke var berettiget til, lægger vi vægt på, at

  • du har givet urigtige/mangelfulde oplysninger på det indsendte dagpengekort.
  • du har skrevet under på, at oplysningerne er afgivet på tro og love.
  • det klart af vejledningen til dagpengekortene fremgår, at der skal oplyses om alle arbejdstimer.
  • du ved din underskrift har erklæret, at du har læst vejledning til dagpengekortene.
  • a-kassen har oplyst, at du i brev af 15. maj 2018, blandt andet blev orienteret om reglerne om frigørelsesattest.
  • det fremgår af brochuren ”Værd at vide – når du skal på dagpenge”, som a-kassen har henvist til i deres brev, at du på dagpengekortet skal give alle oplysninger, der har betydning for din ret til dagpenge. Du skal oplyse om du har arbejdet, været syg, holdt ferie og så videre.
  • der står også i brochuren, at arbejdstimer skal modregnes i dagpengene, uanset om der er tale om lønnet eller ulønnet arbejde og uanset hvornår arbejdet udføres. Alt arbejde og alle indtægter du har mens du er ledig, skal derfor tastes på dagpengekortet.
  • reglerne om frigørelsesattest er også beskrevet i brochuren. Det fremgår direkte, at du kun kan få supplerende dagpenge, hvis din arbejdsgiver underskriver en frigørelsesattest, når din arbejdsgiver har krav på et opsigelsesvarsel.
  • du har ikke indsendt kopi af din ansættelseskontrakt og din frigørelsesattest.
  • det fremgår af brochuren ”Værd at vide – når du skal på dagpenge”, at du altid skal huske at kontrollere din udbetalingsspecifikation, så du er sikker på, at alle oplysninger er registreret i a-kassen.

I forhold til sletning af dit medlemskab af a-kassen lægger vi vægt på, at det er anden gang inden for 5 år, at du har begået svig over for din a-kasse.

Vi lægger i forbindelse hermed vægt på a-kassens oplysning om, at du ved en afgørelse af den 15. september 2017 er blevet pålagt en sanktion for svig over for din tidligere a-kasse [navn], og at du i denne afgørelse er oplyst om, at du kunne blive slettet som medlem af a-kassen, hvis du begik et nyt svigagtigt forhold inden for 5 år.

Om reglerne

A-kassen kan pålægge medlemmet en effektiv karantæne på mindst 74 og højst 962 timer, hvis et medlem har gjort sig skyldig i svig eller forsøg på svig over for kassen. Er medlemmet tidligere pålagt en sanktion for svig, kan kassen slette den pågældende som medlem af kassen, hvis den seneste forseelse er begået mindre end 5 år efter den første administrative afgørelse i den tidligere sag. Et medlem, som slettes af kassen, kan genoptages som nyt medlem.

Bemærkninger til klagen

Du oplyser, at der er sket en fejl, imens du var i gang med at udfylde supplerende dagpengekort.

Du oplyser også, at du har sendt kopi af din ansættelseskontrakt til a-kassen, så de vidste, at du var i gang med deltidsarbejde.

Du oplyser videre, at du ikke har nogen grund til at snyde.

Dine oplysninger er indgået i vores vurdering af sagen. De kan dog ikke føre til et andet resultat.

Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.

Regler

Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.

Love og bekendtgørelser

Lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. (arbejdsløshedsforsikringsloven), senest bekendtgjort i lovbekendtgørelse nr. 199 af 11. marts 2020.

  • § 46, stk. 1, og stk. 5, om udbetaling af dagpenge
  • § 46, stk. 6, om regulering
  • § 57, stk. 1, 1. pkt. om ledighed som betingelse for ret til dagpenge
  • § 59, stk. 1, om supplerende dagpenge
  • § 62, stk. 1, nr. 2, om rådighed og overtagelse af arbejde med dags varsel
  • § 65, om a-kassens pligt til at vejlede
  • § 85e, stk. 4, om regulering/tilbagebetaling
  • § 86, stk. 1, om tilbagebetaling.
  • § 87, stk. 1, 1. pkt. om sanktion for svig
  • § 87, stk. 1, 2. pkt. om sletning ved gentagen svig

Dagældende bekendtgørelse om udbetaling af dagpenge nr. 1184 af 26. september 2018.

  • § 12, om fradrag for arbejde
  • § 24, stk. 1, om fradrag for indberettede løntimer
  • § 24, stk. 2, om andre perioder

Dagældende bekendtgørelse nr. 808 af 23. juni 2017 om rådighed.

  • § 3, om dagpenge og rådighed
  • § 7, stk. 1, om overtagelse af arbejde
  • § 26, stk. 2, nr. 2, og stk. 4, om supplerende dagpenge og frigørelsesattest.

Bekendtgørelse om sanktioner til medlemmer af en a-kasse, nr. 987 af 29. juni 2016.

  • § 6, om gentagelsesvirkning og sletning

Praksis

  • Offentliggjort praksis i ARVID hos Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, hvoraf det fremgår, at sanktionen ved gentagen svig er sletning af medlemskab og ikke samtidig pålæg af en effektiv karantæne for svig. (Sagsnumre i ARVID: 04-635-0233, 04-635-0189 og 02-635-0033).