Regler
Dagpenge
A-kasse
B-indkomst - ikke fra selvstændig virksomhed - medregnes på indberetningstidspunkt
Emneord for denne afgørelse: PD U2 - 4-ugers-kravet - Udrejse - Jobsøgning i EØS
Dato: 30-04-2024
Resumé
Medlemmet var lønmodtager i sit arbejde som dagplejer for kommunen. Det indgik bl.a. i vurderingen, at medlemmet fik udbetalt løn som B-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag fra kommunen.
CKA skulle behandle sagen om beregning af dagpengesats igen, fordi B-indkomst med arbejdsmarkedsbidrag, som var indberettet til indkomstregistret i beregningsperioden fra den 1. september 2020 til den 31. august 2022, skulle indhentes fra indkomstregistret ved beregningen af dagpengesatsen.
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.
Resultatet er:
- Du er lønmodtager under din ansættelse som dagplejer.
- A-kassens vejledning er kritisabel.
- CKA skal behandle din sag om beregning af dagpengesatsen igen.
Det betyder, at vi stadfæster CKA’s afgørelser om lønmodtagerstatus og a-kassens vejledning.
Det betyder også, at vi hjemviser sagen om beregning af dagpengesats til ny behandling, og at CKA skal afgøre sagen om beregning af dagpengesats på ny. Du skal være opmærksom på, at en ny behandling kan føre til det samme resultat i din sag.
Begrundelsen for afgørelsen om arbejde som lønmodtager
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du har været lønmodtager under din ansættelse i [kommune 1] som dagplejer (privat pasningsordning).
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at [kommune 1] har godkendt, at du kan etablere en privat pasningsordning. [Kommune 1] fører tilsyn med ordningen, og du får udbetalt løn fra kommunen som B-indkomst, hvoraf der betales arbejdsmarkedsbidrag.
Efter reglerne anses en aktivitet som en lønmodtageraktivitet, hvis der udbetales løn i et sædvanligt, ustøttet beskæftigelsesforhold. Det er en betingelse, at der betales arbejdsmarkedsbidrag, og at indtægten beskattes som personlig indkomst (A- eller B-indkomst).
Vi er opmærksomme på dine oplysninger i klagen om, at det er din opfattelse, at du får udbetalt B-indkomst, som indgår i en virksomhed.
Vi lægger dog vægt på, at du får udbetalt løn fra [kommune 1], og at din løn ikke er beskattet som selvstændig virksomhed. Du har derfor ikke fået udbetalt løn som B-indkomst, som indgår i opgørelsen af en selvstændig virksomheds overskud eller underskud.
Vi lægger videre vægt på, at du ikke er registreret med et CVR-nummer, at du ikke får udbetalt løn som A-indkomst fra et selskab, hvor du har afgørende indflydelse, og at arbejdet ikke er udført af dig som medarbejdende ægtefælle uden en lønaftale.
Du opfylder på den baggrund ikke betingelserne for at være selvstændig efter reglerne i lov om arbejdsløshedsforsikring.
Vi er opmærksomme på dine oplysninger om, at det fremgår af oplysninger fra [kommune 2], at du anses for selvstændig, når du passer andres børn i dit eget hjem.
Vi bemærker, at vurderingen af, om du er selvstændig eller lønmodtager i denne sag skal foretages efter reglerne i lov om arbejdsløshedsforsikring. At [kommune 2] oplyser i deres jobopslag, at en privat børnepasser generelt anses for selvstændig, kan ikke føre til en ændret vurdering af sagen.
Om reglerne
En aktivitet anses for selvstændig virksomhed, hvis et medlem er personligt beskæftiget med en virksomhed, og et af følgende forhold er opfyldt:
- Aktiviteten er registreret med cvr-nummer eller SE-nummer, medmindre indkomst fra aktiviteten beskattes som lønindkomst.
- Overskud eller underskud fra aktiviteten beskattes som selvstændig erhvervsvirksomhed.
- Aktiviteten medfører, at medlemmet modtager løn udbetalt som A-indkomst fra et selskab, hvor medlemmet har afgørende indflydelse. Et medlem har afgørende indflydelse i et selskab, hvis medlemmet eller medlemmets ægtefælle eller nærmeste familie ejer mindst 50 pct. eller en bestemmende andel af selskabets kapital eller af stemmerne i selskabet.
- Aktiviteten er udført af medlemmet som medarbejdende ægtefælle uden lønaftale efter kildeskatteloven.
- Aktiviteten medfører, at medlemmet modtager B-indkomst, der indgår i en virksomhed.
Ved lønmodtageraktivitet forstås aktiviteter, hvor:
- der er udbetalt løn i et ustøttet, sædvanligt beskæftigelsesforhold, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og arbejdsvilkår,
- der er betalt arbejdsmarkedsbidrag, og
- indtægten beskattes som personlig indkomst (A- og B-indkomst).
Begrundelse for afgørelse om a-kassens vejledning
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at der er grundlag for at kritisere a-kassens vejledning.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at a-kassen den 2. februar 2022 har vejledt dig om, at du kan få beregnet din dagpengesats over en periode på 36 måneder, som kan forlænges med perioder med barsel og sygdom. A-kassen har vejledt dig om, at du på den baggrund står til at kunne modtage den maksimale dagpengesats. A-kassen lagde ved deres vejledning til grund, at du ville søge om dagpenge fra den 1. september 2022.
Beregningsperioden kan efter reglerne forlænges, hvis der i beregningsperioden på 24 måneder forud for indplaceringen i dagpengeperioden har været perioder, hvor der eksempelvis er udbetalt dagpenge under barsel.
Når du indplaceres i en dagpengeperiode fra den 1. september 2022, løber beregningsperioden fra den 1. september 2020 til den 31. august 2022.
Vi lægger i den forbindelse vægt på, at du den 2. februar 2022 oplyste a-kassen om, at du fik udbetalt barselsdagpenge til den 14. marts 2020.
A-kassen burde på den baggrund have vejledt dig om, at din beregningsperiode ikke kunne forlænges.
Den forkerte vejledning kan dog ikke føre til et andet resultat.
Vi lægger vægt på, at du har meldt dig ledig og søgt om dagpenge fra den 1. september 2022, og at du til den 31. august 2022 har været i beskæftigelse som børnepasser.
Det fremgår af sagens oplysninger, at du har kontaktet a-kassen den 2. februar 2022 for at få oplyst din sats, hvis du melder dig ledig i september 2022.
Vi bemærker, at du senest skulle have meldt dig ledig og søgt om dagpenge fra marts 2022, hvis din beregningsperiode skulle forlænges på grundlag af din barsel i perioden fra den 1. september 2019 til den 14. marts 2020. Det fremgår af a-kassens besked af 2. februar 2022, at det ligner, at du får den maksimale dagpengesats. A-kassen har taget forbehold for, om beregningen er korrekt.
Om reglerne
A-kassen skal i fornødent omfang yde vejledning og bistand til medlemmer, der retter henvendelse med spørgsmål inden for a-kassens sagsområde.
Begrundelse for afgørelsen om dagpengesats
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at sagen ikke er tilstrækkeligt oplyst til, at vi kan opgøre hvilken indtægt, der kan indgå i beregningen af din dagpengesats.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du er indplaceret i en dagpengeperiode fra den 1. september 2022.
Din dagpengesats skal derfor beregnes på grundlag af din indtægt i perioden fra den 1. september 2020 til og med den 31. august 2022.
Efter reglerne beregnes dagpengesatsen på grundlag af de 12 måneder med den højeste indkomst inden for de seneste 24 måneder forud for ledighedens indtræden.
Vi lægger vægt på, at du ifølge oplysninger i indkomstregistret har fået udbetalt løn som B-indkomst fra [kommune 1]. Det fremgår ikke af sagens oplysninger, hvornår [kommune 1] har indberettet oplysningerne om din indtægt til indkomstregistret.
CKA har vurderet, at din B-indkomst skal regnes med til beregningen af dagpengesatsen med 1/12 pr. måned i indkomståret.
Vi er ikke enige i CKA’s retsopfattelse.
Det følger af reglerne, at dagpengenes størrelse til det enkelte medlem beregnes på grundlag af medlemmets hidtidige indtægt efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag. I indtægtsgrundlaget indgår blandt andet B-indkomst, hvoraf der betales arbejdsmarkedsbidrag, som er indberettet til indkomstregistret, tillagt eget pensionsbidrag og fratrukket arbejdsmarkedsbidrag samt tillagt eget ATP-bidrag. B-indkomst, som indgår i opgørelsen af en virksomheds overskud eller underskud, kan ikke medregnes ved opgørelsen.
B-indkomst opgøres på grundlag af indtægt, der er indberettet til indkomstregistret i de måneder, som danner grundlag for beregningsperioden.
Vi er opmærksomme på, at det fremgår af bekendtgørelse om beregning af dagpengesatsen, at oplysninger om B-indkomst indhentes fra medlemmets afsluttede årsopgørelse i beregningsperioden.
Det kan imidlertid ikke føre til et andet resultat, fordi det fremgår af loven, at oplysninger om B-indkomst, som er indberettet til indkomstregistret, og hvoraf der er betalt arbejdsmarkedsbidrag, skal indhentes fra indkomstregistret.
Hvad skal CKA gøre
CKA skal indhente oplysninger fra indkomstregistret om din indkomst i form af A- og B-indkomst i perioden fra den 1. september 2020 til den 31. august 2022.
Såfremt du har haft B-indkomst i perioden, som er indberettet til indkomstregistret, og hvoraf der er betalt arbejdsmarkedsbidrag, skal CKA medregne indtægten til den månedlige indtægt i den måned, [kommune 1] har indberettet oplysningerne om din indkomst til indkomstregistret.
CKA skal på den baggrund opgøre de 12 måneder med den højeste indtægt i perioden fra den 1. september 2020 til den 31. august 2022. CKA skal beregne din dagpengesats på baggrund af de 12 måneder med den højeste indtægt.
Om reglerne
Dagpengenes størrelse til det enkelte medlem beregnes på grundlag af medlemmets hidtidige indtægt efter fradrag af arbejdsmarkedsbidrag. I indtægtsgrundlaget indgår A- og B-indkomst, hvoraf der betales arbejdsmarkedsbidrag, indberettet til indkomstregistret, tillagt eget pensionsbidrag og fratrukket arbejdsmarkedsbidrag samt tillagt eget ATP-bidrag.
B-indkomst, som indgår i opgørelsen af en virksomheds overskud eller underskud, kan ikke medregnes ved opgørelsen.
A- og B-indkomst som nævnt i lovens § 48, stk. 1, nr. 1, opgøres på grundlag af indtægt, der er indberettet i henhold til lov om et indkomstregister i de måneder, som danner grundlag for beregningsperioden.
Beregningsperioden opgøres som de 12 måneder med den højeste indkomst inden for de seneste 24 måneder forud for ledighedens indtræden
Mødebehandling
Sagen er behandlet på møde. På mødet stemmer deltagerne om resultatet. Der er enighed om afgørelsen.
Oplysninger i sagen
Vi har afgjort sagen ud fra:
- Oplysninger, vi har fået fra CKA.
- CKA’s afgørelse af 2. december 2022.
- Klagen af 27. december 2022 til Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg.
- CKA’s genvurdering.
- Vejledende udtalelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Retskilder
Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 48, stk. 1, nr. 1, § 49, stk. 1, 1. pkt., § 57 a, stk. 1 og § 65, stk. 1.
Bekendtgørelse nr. 1176 af 20. september 2023 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet, § 4, stk. 2.