Regler
Dagpenge
A-kasse
Virksomhed med behandling af heste var hovedbeskæftigelse
Emneord for denne afgørelse: Selvstændig virksomhed - hovedbeskæftigelse
Dato: 26-06-2020
Resumé
Medlemmet havde ikke ret til dagpenge, fordi hun drev selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse.
Virksomheden var hendes hovedbeskæftigelse, fordi hun ikke opfyldte kravet til omfanget af lønmodtagerarbejde i de seneste 6 måneder, før hun blev indplaceret i dagpengeperioden.
Hendes enkeltmandsvirksomhed med behandling af heste blev etableret kort efter hun sluttede sin barselsorlov, og kort før hun overgik til dagpenge.
Afgørelse
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg har nu afgjort din sag.
Resultatet er: Du driver selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse.
Det betyder, at du ikke har ret til dagpenge fra den 21. januar 2020.
Det betyder også, at vi stadfæster CKA’s afgørelse, da vi er kommet til samme resultat.
Begrundelsen for afgørelsen
Sådan vurderer vi sagen
Ankestyrelsens Beskæftigelsesudvalg vurderer, at du driver selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse.
Du har derfor ikke ret til dagpenge fra den 21. januar 2020.
Hvad er afgørende for resultatet
Vi lægger vægt på, at du den 29. december 2019 etablerede enkeltmandsvirksomheden [navn på virksomheden] med registrering i CVR-registret og med det formål at udøve erhvervsmæssig aktivitet med behandling af heste.
Vi lægger også vægt på, at du var på barsel fra den 31. januar 2019 til den 23. november 2019.
Vi lægger dernæst vægt på, at du meldte dig ledig og søgte om dagpenge den 21. januar 2020.
Vi lægger på den baggrund vægt på, at du i de 6 måneder før, du blev indplaceret i dagpengeperioden, ikke har fået indberettet løntimer til indkomstregistret.
Din ret til dagpenge skal på den baggrund vurderes efter reglerne for dagpenge til selvstændige, der driver selvstændig virksomhed som hovedbeskæftigelse.
Det er derfor en forudsætning for at få ret til dagpenge, at du ophører med driften af virksomheden.
Vi er opmærksomme på, at det er din opfattelse, at din barsel skal medregnes i opfyldelsen af kravet. Du henviser til, at optjeningsperioden kan forlænges på grund af barsel, og at uddannelse kan indgå i opfyldelsen af kravet.
Vi bemærker hertil, at der efter reglerne ikke er mulighed for at forlænge den periode på 6 måneder, hvor kravet om løntimer skal være opfyldt, for at der kan være tale om bibeskæftigelse. Du kan ikke få en bedre retstilling end den, der følger af reglerne.
Om reglerne
En erhvervsmæssig aktivitet anses for selvstændig virksomhed, hvis aktiviteten har et erhvervsmæssigt formål og medlemmet har eller har haft personligt arbejde med aktiviteten.
Det er desuden en betingelse, at aktiviteten er registreret med et CVR-nr. eller SE-nr. eller har en lovbestemt pligt til at være registreret i Det Centrale Virksomhedsregister, at overskud eller underskud beskattes som selvstændig erhvervsvirksomhed, at aktiviteten medfører, at medlemmet modtager løn, udbetalt som A-indkomst fra et selskab, hvori medlemmet har afgørende indflydelse, at aktiviteten er udført af en medarbejdende ægtefælle uden lønaftale efter kildeskatteloven eller at aktiviteten medfører, at medlemmet modtager B-indkomst, der indgår i en virksomhed.
Et medlem, der driver selvstændig virksomhed, anses for at drive virksomheden som bibeskæftigelse, når medlemmet i de seneste 6 måneder forud for indplaceringen i dagpengeperioden som fuldtidsforsikret i gennemsnit har fået indberettet 80 løntimer pr. måned til indkomstregistret. Medlemmet skal have indberettet mindst 1 løntime til indkomstregistret i 5 af de 6 måneder.
Opgørelsen af løntimer sker efter reglerne om opfyldelse af beskæftigelseskravet ved genoptjening af retten til dagpenge i bekendtgørelse om indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge.
Den måned, hvori medlemmet bliver indplaceret i dagpengeperioden, medregnes ikke ved opgørelsen af de 6 måneder.
Vurderingen af, om et medlem driver selvstændig virksomhed som bibeskæftigelse skal ske på det tidspunkt, hvor medlemmet indplaceres i en dagpengeperiode.
Bemærkninger til klagen
Du har oplyst, at CKA har lagt vægt på din forventede omsætning, som var et skud fra hoften. Du oplyser, at den reelle omsætning er lavere.
Du oplyser desuden, at du ikke har haft mulighed for at opfylde kravet om løntimer, fordi du har været på barsel, og fordi du efter din barsel har holdt din ferie.
Du mener, at det er diskrimination af kvinder, når barsel ikke kan tælle med i opfyldelsen af kravet. Du henviser til, at reglerne efter din opfattelse rammer dem på funktionærkontrakt, da funktionærer som udgangspunkt har 3 måneders opsigelse.
Vi bemærker hertil, at din omsætning er uden betydning for vurderingen af din ret til dagpenge.
Dine oplysninger kan ikke føre til en ændret vurdering af sagen. Vi henviser til begrundelsen for afgørelsen.
Regler
Her er de regler, vi har afgjort din sag efter.
Love og bekendtgørelser
- Lov om arbejdsløshedsforsikring, § 57 a, stk. 1.
- Bekendtgørelse nr. 1082 af 26. september 2018 om selvstændig virksomhed i dagpengesystemet § 2, stk. 1, § 10 og § 11, stk. 2.